^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


E73DPR & E7TT

CW --- SSB --- RTTY --- PSK

HF --- VHF --- UHF

DX --- CONTEST

RADIO KLUB "TREBINJE" - Trebinje

AGM

EPCmember

wsjtmember

lotw-log

Statistika posjeta

2481597
Danas
Juče
Ove sedmice
Poslednje sedmice
Ovaj mjesec
Poslednji mjesec
Sve
315
918
315
1349327
10195
25931
2481597

Server Time: 2020-08-09 07:15:45

membershipČlanstvo u Klubu je dobrovoljno i nije ograničeno ni po kom osnovu. Znači, član Kluba može postati svaki građanin RS i BiH koji prihvati Statut Kluba i Statut Saveza radio-amatera Republike Srpske, čiji je Klub kolektivni član.

Članovi Kluba plaćaju godišnju članarinu. Članarina  iznosi  25KM na godišnjem nivu za : đake, studente, nezaposlene, penzionere i zaposlene na određeno vrijeme. Godišnju članarinu u iznosu od 40KM plaćaju članovi koji su u stalnom radnom odnosu. U navedene iznose je uračunata i godišnja članarina od 10 KM prema Savezu radio-amatera Republike Srpske.

Čanarina se može platiti u blagajni Kluba ili putem računa broj 562-008-0000-2154-43
Prostorije Kluba se nalaze u Sjevernom logoru, ulaz sa strane sportskog igrališta (poligona). Iz Centra grada se najlakše dolazi Nemanjinom ulicom, pored Crvenog krsta i Doma mladih ili sa druge strane Sokolskom ulicom, pored zgrade bivšeg Doma JNA, sadašnje zgrade Okružnog Suda ili kafea "Klub umjetnika".

Na istom ulazu se nalaze i prostorije Odreda izviđača "Trebinje" iz Trebinja.

Uobičajno radno vrijeme Kluba je u večernjim časovima od 19 do 21 čas, ali i u drugim terminima, zavisno od potreba.

Ako želite da posjetite KLub, a niste iz Trebinja, preporučujemo Vam da nas prethodno kontaktirate.

mapa


klubzgrada

klubzgrada2

 

dprqsl1955O RADIO KLUBU "TREBINJE" E73DPR (ex. YU4DPR)

Radio klub "Trebinje" spada u red najstarijih amaterskih organizacija u Trebinju. Ideja za osnivanje Kluba datira s početka 1948. godine, kada su počele prve pripreme i dogovori tadašnjih vojnih vezista u ovovm gradu. Na početku Klub je počeo da radi pri trebinjskom garnizonu i bio je dostupan ograničenom broju članova, ali već početkom 50-tih godina prošloga vijeka, zbog velikog interesovanja prerasta u gradski Klub i kao takav postoji do danas.

Često seljakanje Kluba iz jednih u druge radne prostorije u velikoj mjeri je uništavalo postignute rezultate iz prethodnih perioda. Prema onome što smo saznali od nekadašnjih članova kluba, iz tih ranih perioda, Klub je promjenio bar pet puta radni prostor u periodu od 1948. do 1977. godine. Sve to je rezultiralo time da je veoma malo pisanih tragova iz ovih vremena do danas sačuvano, ali ipak ono najvažnije je ostalo i danas krasi prostorije Kluba. Diploma WAYUR , izdata 26. septembra 1956. godine pod rednim brojem 31. Zatim, bronzana plaketa "Nikola Tesla" iz 1961. godine i još nekoliko domaćih diploma i novinskih članaka. Na žalost QSL i LOG dokumentacija je u velikoj mjeri uništena, sačuvan je manji broj QSL kartica iz perioda 1948-70.

WAYUR250pxPoslednji prekid u aktivnosti Klub je imao 1977. godine, kada je iseljen iz prostorija u nekadašnjoj Štrosmajerovoj ulici u centru grada, a sva oprema i arhiva se ponovo našla u jednom od opštinskih magacina. Ali, na svu sreću taj prekid u aktivnosti je trajao manje od godinu dana. Uz veliko angažovanje tadašnjih članova Kluba i opštinskih vlasti za potrebe Kluba i drugih klubova tehnike je adaptiran prostor u Sjevernom logoru, gdje se i danas nalazi sjedište Kluba.

Radio-tehnika koja je bila na raspolaganju u Klubu do početka 70-tih se svodila na jedan "home made KT CW predajnik za 3.5 - 7 - 14 MHz sa 2 x 807 u PA stepenu i prijemnik LORENTZ iz 1939. godine. Početkom 70-tih godina kupljena je TRIO TS-510, prva fabrička SSB KT radio-stanica koja se pojavila na YU tržištu, a 1974. godine i Kenwood TR-599s, što je predstavljalo vrhunsku tehniku za ta vremena, koja je bila u upotrebi sve do sredine devedesetih godina.  Godine 1984.  kupljen je ICOM IC-745, FT-480R i 4 ručne stanice FT-23R,  što je za to vrijeme predstavljalo veliki tehnički napredak za Klub.

Današnji Radio klub "Trebinje" datira iz perioda 1979. godine kada je Klub dobio novi radni prostor i kada je u Klub stigla jedna nova grupa mladih članova, a početak osamdesetih godina je ujedno bio i zlatni period Jugoslovenskog radio-amaterizma.  Igrom slučaja se desilo da je 1980. godine u Trebinje na odsluženje vojnog roka stigao i radio-amater Bertoša Franko, član Radio kluba "Pazin" iz Pazina, koji je pokrenuo akciju omasovljenja Kluba članstvom, pripremio i sproveo kurs za operatore C i D razreda, da bi 25. juna 1981. godine Klub postao bogatiji za oko 40 novih operatora. O aktivnosti Kluba u prethodnih 25 godina najbolje svjedoče nekoliko desetaka kilograma QSL karata, pehara, diploma i LOG-ova.

Svoj značaj Klub je pokazao  toku rata 1991-1995. godine.  Klub  i  članovi su maksimalno bili angažovani na humanitarnim aktivnostima " pokidane veze". U periodu od 91. pa sve do početka 97. godine uspostavljeno je preko 30000 radio-veza sa svim bivšim YU republikama.

Od 2000. godine u Klubu se velika pažnja posvećuje stalnom tehničkom unapređivanju. Gradimo  nove antene i antenke sisteme, linearna pojačala, pretpojačala, uvodi se računarska tehnika i digimodovi. Kratko rečeno, Klub nastoji da prati savremene tehničke i radio-amaterske trendove u elektronici, radio-tehnici i telekomunikacijama.

Tehnička opremeljenost Kluba u nekoliko zadnjih godina je mnogo poboljšana. Trenutno Klub raspolaže sa radio opremom 2 x FT-897 , TS-930, TS-940, FT-950, 2 x IC-751, FT-901DM, FT225RD, 2 x FT480, home made pojačivačima 1kW za 50 i 144 MHz, 2 linearna tranzistorska pojačala "Ei Pionir" LP-123 (Collins HF-8023) 1kW za KT, te raznim pretpojačalima, sekvencerima i drugom pratećom opremom. Samogradnjom antena su napravljeni sistemi od 2 x 13 el i 4 x 10 el jagi za 144 MHz, 3 x 6 el jagi za 50 MHz, 2 x 5 el. jagi za 28 MHz, 1 x 5 el.jagi za 21 MHz, 4 el. jagi za 14Mh, raznim dipolima, verikalkama i drugim žicama za niže bandove. U toku su završni radovi na gradnji opreme za 70 cm band ( 2 x 23el. jagi, LP 1kW ...) čime će biti upotpunjena kompletna paleta amaterskih bandova za KT i UKT.  Takođe, u nekoliko zadnjih godina tehniku smo obogatili i sa više portabl antenskih stubova marke Clark, tip 73, kao i teleskopskim tubovima.

Od 2000. godine Klub raspolaže sa manjim kontejnerom od 6m2 na vrhu planine Leotar, gdje je formiran PPS za KT aktivnosti, ali se  ovaj PPS uglavnom koristi za takmičarske UKT aktivnosti Kluba i za smještaj repetitorske i druge automatske radio-tehnike. Od 2010. godine klub je formirao još jednu radnu lokaciju za KT aktivnosti u mjestu Tuli, oko 12km od centra Trebinja prema H.Novom. Klub je dobio na poklon jedan korišćeni stambeni kontejner od 12m2, koji smo renovirali u vlastitoj režiji i osposobili za DX i konest aktivnosti na KT. Kako se kontejner, tj. PPS nalazi odmah uz Dom Izviđača, mogućnosti koje pruža ova radna lokacija su veoma velike.

I na kraju da pomenemo članove koji su najzaslužniji za postojanje i uspjehe Kluba, jer bez njih svega oboga ne bi bilo. O samim osnivačima malo znamo osim da su to bili nekadašnji oficiri sa službovanjem u Trebinju. Sredinom 60-tih godina prošloga vijeka aktivnost Kluba su nosili  Blažo Kovačević (SK), Hajro Mujčinagić (SK), Dragutin Ferk SK) i Tomo Anđelić. U periodu od 1970. do 1977. godine aktivnost Kluba su nosili Danilo Kočišević ex YU4VKD i YU4DK (SK), Saša Perišić (SK) i Danilo Bošnjak, a od 1979. godine do danas to su Zoran Aleksić E73S (ex.YU4DP), Nebojša Ratković E73RN (ex.YT4RN), Ranko Crnogorac, Emir Mujačić TA1ZI (ex. YU4TB), Zdravko Todorović E73XL (ex.YU4XL), Slobodan Prtilo E73DR (ex.YT4DR), Andrej i Danijela Ćurčić, Hasib Nuković, Žarko Kovač E73DU , Darko Važanski 9A3QT (ex. YU2QT) Jelena Šakotić, Vesna Rutešić E73YY, Dragomir Miljanović E73DJ (ex.YZ4OMP), Miloš Milošević E78TB (ex.YU4TB), Srđan Vučinić E78CB (ex.YU4CB), Petar Milićević VE6FTY i još mnogo njih koji su doprinjeli aktivnostima ovoga Kluba....

Takođe želimo da pomenemo i organizacije koje su zaslužne za postojanje ovoga Kluba od njegovog osnivanja do danas. To je prvenstveno Skupština opštine (grada) Trebinja, čija podrška je skromna ali kontinuirana od 1979. godine do danas ,  nekadašnji Sekretarijat za NO i štab TO Trebinja, kao i nekadašnji Garnizon JNA u Trebinju.  Od privrednih subjekata klub je imao značajnu tehničku i logističku pomoć i podršku od HE na Trebišnjici do 1999. godine i nekadašnje Industrije alata Trebinje.

Od 2000-te godine do danas Klub se uglavnom finasira veoma skromnim sredstvima iz Budžeta Grada (ca. 3000KM),  u zadnje vrijeme pomoći koju nam pruža Savez radio-amatera Republike Srpske i prihodima od donacija i članarina. Ipak jaka volja i želja članova Kluba, uz svakodnevno nemjerljivo lično zalaganje i trud svakodnevno unapređuju aktivnosti u Klubu i održavaju Klub u društvu aktivnih sve ove godine, a nadamo se i još mnogo godina u budućnosti!


 

Da se upoznamo

E78dg.jpg

DX robot

 
 

SOLAR ACTIVITY
Solar X-rays

Geomagnetic Field


DX ROBOT
VHF Aurora

144 MHz E-Skip

MS activity

MUF & Es activity

 

Poslednji preuzeti fajlovi

Top 5 - preuzimani fajlovi

eQSL.cc

Provjerite Vaš eQSL box!
Unesite Vaš znak i pritisnite
Provjeri


Callbook search

E7 callbook lookup:


QRZ callsign lookup:

Naš Grad - linkovi

Zvanični sajt grada Trebinja

 

Turistička organizacija Trebinja