foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org


Ovaj dio provjere znanja iz domaćih i međunarodnih pravila, procedura i propisa sadrži ukupno 29 pitanja (obuhvaćena poglavlja B i C plana i programa za obuku)  od kojih će vam test ponuditi (generisati) 25 slučajno odabranih pitanja. Obavezno unesite jedan odgovor na svako postavljeno pitanje da bi ste mogli dobiti povratnu informaciju o tačnosti datih odgovora, a nakon poslednjeg pitanja potvrdite sigurnosnu atispam provjeru " Nisam robot" i potvdite poslednje polje "Check my Results". Nakon toga ćete dobiti na uvid tačnost vaših odgovora na pitanja.


 

1. Skraćenica RX znači:2. Da li je potrebno pridržavati se pravila HAM SPIRITA u takmičenjima?3. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRZ?“?4. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRM”?5. Šta je HAM SPIRIT?6. Kojom se kraticom označava univerzalno koordinirano vrijeme?7. Na kojim frekventim opsezima mogu da rade sa svojom radio stanicom radio-amateri NOVICE klase u BiH?
8. Skraćenica RST znači:9. Koje značenje ima poruka sa kraticom “QRN?“?10. Kako “uskočiti” u vezu između dvije stanice fonijom?11. Frekvencija 145.575 MHz je namjenjena za:12. Šta je radio-stanica (prema ITU Radio Propisima)?13. Koji je uobičajeni način slanja QSL kartica?14. Koja skraćenica znači „Opšti poziv“?15. Koja skraćenica označava frekventnu modulaciju?16. Kako je u Bosni i Hercegovini regulisan rad radio-amatera operatora?17. Kolika je razlika TX i RX frekvencije repetitora (SHIFT) koji se koriste u BiH na 70 cm opsegu?18. Radio-amater E70AB otputovao je u Austriju. Ima važeću CEPT licencu. Tokom putovanja oglašavat će se iz automobila u skladu s CEPT preporukom T/R 61-01 kao:19. Da li je suprotno propisima ako radio-amater emituje izvan frekventnih opsega predviđenih za radio-amatere?20. Ko u Bosni i Hercegovini izdaje dozvole za korištenje radio-amaterskog znaka?User Details