^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


E73DPR & E7TT

CW --- SSB --- RTTY --- PSK

HF --- VHF --- UHF

DX --- CONTEST

RADIO KLUB "TREBINJE" - Trebinje

Sadržaji

AGM

EPCmember

wsjtmember

lotw-log

Statistika posjeta

2320519
Danas
Juče
Ove sedmice
Poslednje sedmice
Ovaj mjesec
Poslednji mjesec
Sve
912
361
4107
1189729
10484
21600
2320519

Server Time: 2020-01-18 15:02:19

dprtimKao i u par prethodnih godina, od kada je Klub počeo aktivnije da učestvuje u UKT kontestima, prvog vikenda maja Klub je uzeo učešće u 2. subregionalnom UKT kontestu, a time ujedno otvorio ovogodišnju UKT sezonu u Klubu.

Zbog nemogućnosti da uzmemo učešće za plasman u YU i 9A kupovim , a nažalost u E7 još nema ozbiljnijeg i masovnijeg rada da bi se organizovalo neko E7 UKT takmičenje u ovom terminu, odlučili smo se da ovaj put ne radimo na 144 MHz, već da se malo bolje upoznamo sa bandovima 50 i 432 MHz, te pokušamo da učestvujemo u takmičenju "Den na radioto" , koje organizuje Bugarski radio-amaterski savez.

Pripreme su bile mnogo kraće i lakše nego ranijih godina, jer je većina opreme bila spremna od ranije, trebalo je samo prebaciti na lokaciju, a pošto smo problem prevoza riješili trajno , jer sada Klub ima svoj sopstveni prevoz Ladu Nivu, trebalo je samo dogovoriti vrijeme polaska.

Problem na magistralnom repetitoru R2 - Leotar koji se pojavio par dana prije "nagovorio" nas je da u petak skoknemo na lokaciju, otklonimo taj problem i ujedno malo pripremimo kontejner za predstojeće aktivnosti.
majski21010 70cnU subotu oko11h MEZ u Klubu se sastaje ekipa u sastavu Mladen E73RO, Srđan E78CB i ja, Zoran E73S, tovarimo opremu i krećemo put Leotara. Vrijeme je bilo kao izmišljeno za boravak u prirodi. Već oko 13h MEZ smo na lokaciji i odmah se bacamo na posao. Montiramo prvo antenski sistem za 432 MHz, a onda novu, još neisrobanu jagicu EF0606w1 za 50 MHz, koju smo u toku zime namjenski pravili za portabl rad. Prilikom podizanja ove antene smo se "malo" oznojili, jer nam je teleskopski stub Clark malo pravio probleme prilikom podizanja. Ipak sve je bilo spremno 15 min. prije početka takmičenja.
Testiramo antene i osmjeh na licima, jer se jagica za 6m ponaša super, nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje.

Krećemo sa radom, ali prvi utisak loš. Osim šuma i ponekog divljeg signala oba opsega mrtva. Okrećemo antene i pokušavamo da slušamo iz svih pravaca, ali svugdje samo šššššš... Konačno, nakon 43 minuta na 70cm nam se javlja IQ8BI/6, zatim u narednih pola sata još dvije S5 stanice i nakon toga ponovo ššššš.. . Pokušavamo da pratimo klastere, ali vidimo da ni tamo nema nikakve značajnije aktivnosti na bandovima 6 i 0.7m, ostajemo uporni, pozivamo, slušamo i u 16:23 na 6m prva veza, LZ2CM, što nam ulijeva nadu da bi iz LZ moglo biti još stanica. Ali, naše nade i želje se ne ostvariše.

Kako smo u noć ušli u saznanju da do jutra neće biti ništa, odlučujemo se za prekid rada do jutra. Na lokaciji ostaje Srđan E78CB, koji se prebacuje na KT i koristi noć da malo dx-ra sa visine, a E73RO i E73S silazimo u Trebinje.
majski21010 6mU nedelju ujutro oko 10h ekipa je ponovo na okupu i krećemo sa radom, pozivamo, slušamo i radimo nekoliko 6m tropo QSO sa EA , I stanicama, koje nisu radile u kontestu i 9A2PT kojeg logujemo kao drugog za kontest. Na 70 cm pozvamo u pravcu S5, 9A, YU i LZ, ali bez rezultata. Osima IQ8BI/6 , kojeg svo vrijeme čujemo sa 59+20dB nema drugih signala.

U 14h oko Leotara počinju da se gomilaju oblaci i pojačava se vijetar, baš onako kako su prognoze najavljivale. To je bio dovoljan razlog da prekinemo rad i lagano krenemo sa pakovanjem opreme.

Na kraju sumiramo aktivnost i zaključujemo da imamo razloga da budemo i zadovoljni ali i nezadovoljni. Zadovoljni zato što smo ipak ikoliko spremni za aktivnosti na 6 i 0.7m, a nezadovoljni jer je ipak aktivnost na 432 MHz bila mnogo slabija od očekivane, s obizorom na 9A i YU konteste. Takođe, ovo je bila dobra prilika da vidimo šta još tehnički trebamo poraditi na opremi, da bi sve bilo još funkcionalnije i da bi se naši signali dalje i bolje čuli.

U fotogalerij sajta se nalazi album sa nekoliko fotosa vezanih za ove masjke aktivnosti.

Da se upoznamo

e73dj.jpg

DX robot

 
 

SOLAR ACTIVITY
Solar X-rays

Geomagnetic Field


DX ROBOT
VHF Aurora

144 MHz E-Skip

MS activity

MUF & Es activity

 

Poslednji preuzeti fajlovi

Top 5 - preuzimani fajlovi

eQSL.cc

Provjerite Vaš eQSL box!
Unesite Vaš znak i pritisnite
Provjeri


Callbook search

E7 callbook lookup:


QRZ callsign lookup:

Naš Grad - linkovi

Zvanični sajt grada Trebinja

 

Turistička organizacija Trebinja