foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

Logo:
Naziv udruženja: Radio klub "TREBINJE"
Godina osnivanja: 1948. godina
Grad: Trebinje
Adresa: ul. Nemanjina bb - poligon
Poštanski broj: 89101
Grad: Trebinje
Krovno udruženje: Savez radio-amatera Republike Srpske
Žiro račun: 5620080000215443 NLB-Razvojna banka
JIB: 4401367970005
WEB: www.radioklub.org
e-mail:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Odovorno lice: Zoran Aleksić, E73S
   
Pozivni znaci E73DPR , E73ETB , E73ATB
Takmičarski pozivni znak E7TT

 

Članstvo u Klubu je dobrovoljno i nije ograničeno ni po kom osnovu. Znači, član Kluba može postati svaki građanin RS i BiH koji prihvati Statut Kluba i Statut Saveza radio-amatera Republike Srpske, čiji je Klub kolektivni član.

Članovi Kluba plaćaju godišnju članarinu. Članarina  iznosi  25KM na godišnjem nivu za : đake, studente, nezaposlene, penzionere i zaposlene na određeno vrijeme. Godišnju članarinu u iznosu od 40KM plaćaju članovi koji su u stalnom radnom odnosu. U navedene iznose je uračunata i godišnja članarina od 10 KM prema Savezu radio-amatera Republike Srpske.

Čanarina se može platiti u blagajni Kluba ili putem žiro računa broj 562-008-0000-2154-43 kod NLB Razvojne banke.
Prostorije Kluba se nalaze u Sjevernom logoru, oko 400m udaljenosti od centra Grada, ulaz sa strane sportskog igrališta (sada parkinga). Iz centra Grada se najlakše dolazi Nemanjinom ulicom, pored Crvenog krsta i Doma mladih ili sa druge strane Sokolskom ulicom, kroz novi stambeni kompleks u Travuniji.

Na istoj adresi  se nalaze i prostorije Odreda izviđača "Trebinje" iz Trebinja.

Uobičajno radno vrijeme Kluba je u večernjim časovima od 19 do 21 čas, ali i u drugim terminima, zavisno od planiranih aktivnosti i slobodnog vremena samih članova.  Svakog četvrtka od 19 do 21 čas je termin za radni sastanak članova.

Ako želite da posjetite Klub, a niste iz Trebinja, preporučujemo Vam da nas prethodno kontaktirate na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na mob 066/432-455.

mapa

 

O RADIO KLUBU "TREBINJE" E73DPR (ex. YU4DPR)

yu4dprqsl1955

e73dprqsl2010

yu4dpr arg

yu4dpr ist4yu4dpr ist3yu4dpr ist1


yu4dpr ist6

   Tesla bronza plaketa 230px

Tesla plaketa srebro 300px

Period od osnivanja do 1977. godine

Radio klub "Trebinje" spada u red najstarijih amaterskih organizacija u Trebinju. Ideja za osnivanje Kluba datira s početka 1948. godine, kada su počele prve pripreme i dogovori tadašnjih vojnih vezista u ovovm gradu. Na početku Klub je počeo da radi pri trebinjskom garnizonu i bio je dostupan ograničenom broju članova, ali već početkom 50-tih godina prošloga vijeka, zbog velikog interesovanja prerasta u klub građanskog tipa i kao takav postoji do danas.

Često seljakanje Kluba iz jednih u druge radne prostorije u velikoj mjeri je uništavalo postignute rezultate iz tih ranih perioda. Prema onome što smo saznali od nekadašnjih članova Kluba, iz tih ranih perioda, Klub je promjenio više puta radni prostor u periodu od 1948. do 1977. godine. Sve to je rezultiralo time da je veoma malo pisanih i materijalnih tragova iz ovih vremena do danas sačuvano, ali ipak ono najvažnije je ostalo i danas krasi prostorije Kluba. Diploma WAYUR , izdata 26. septembra 1956. godine pod rednim brojem 31. Zatim, bronzana plaketa "Nikola Tesla" iz 1961. godine i još nekoliko domaćih diploma i novinskih članaka. Nažalost, QSL i LOG dokumentacija je u velikoj mjeri uništena, sačuvan je samo manji broj QSL kartica iz perioda 1948-70.

Jedan zanimljiv podatak s početka 60-tih godina vezan za Klub je prvi javni razglas u centru Trebinja. U užem centru Trebinja su bili postavljeni zvučnici, a u prostorijama Kluba se nalazio mali studio iz koga je emitovan program uživo. O aktivnosti kluba iz tih pionirskih godina radio-amaterizma najbolje svijedoče fotografije sa parade.

O samim osnivačima malo znamo osim da su to bili nekadašnji oficiri sa službovanjem u Trebinju među kojima se ističe ime majora Petrisa. Sredinom 60-tih godina prošloga vijeka aktivnost Kluba su nosili Blažo Kovačević (SK), Hajro Mujčinagić (SK), Dragutin Ferk (SK) i Tomo Anđelić (SK). U periodu od 1970. do 1977. godine aktivnost Kluba su nosili Danilo Kočišević ex YU4VKD i YU4DK (SK), Saša Perišić (SK) i Danilo Bošnjak.

Početkom 1977. godine Klub je iseljen iz prostorija u tadašnjoj Štrosmajerovoj, današnjoj Nemanjinoj ulici što je dovelo do kraćeg prekida aktivnosti u Klubu.

Klub u periodu od 1977. godine do danas

Početkom 1978. godine za potrebe Narodne tehnike Trebinje od strane Opštine su obezbijeđene nove prostorije. To je prostor u Sjevernom logoru u kome se Klub i danas nalazi. Prekid u radu Kluba iz 1977. godine je doveo do pasivizacvije dotadašnjih članova, a od dotadašnjih operatora jedino ostaje aktivn pok. Danilo Kočišević.

Početak 80-tih hodina je vezan za zlatno doba radio-amaterizma u Jugoslaviji, pa i u našem Klubu. Igrom slučaja se desilo da je 1980. godine u Trebinje na odsluženje vojnog roka stigao radio-amater Bertoša Franko, član Radio kluba "Pazin" iz Pazina (9A). On u dogovoru sa tadašnjim Opštinskim vlastima i Sekretarijatom za NO u jesen 1980. godine pokreće masovni kurs za radio-amaterske operatore C i D razreda. Nakon interzivne polugodišnje obuke, 25. juna 1981. godine Klub postaje bogatiji za 40-tak novih članova. Zbog velikog interesovanja i velike aktivnosti Klub otvara svoju prvu sekciju u srednjoškolskom centru, a 1982. godine i sekciju "Stari grad" u zgradi sadašnjeg muzeja Hercegovine.

U periodu od 1981. do 1991. godine Klub postaje veoma značajno mjesto za omladinu u Trebinju i kroz članstvo je prošao veliki broj srednjoškolaca, od kojih su neki ostavili značajan trag u "eteru", a dio tih članova ostao je privržen Klubu i radio-amaterizmu do danas.

Pred izbijanje ratnih sukoba u Jugoslaviji 1991. godine u klub pristiže jedna nova generacija operatora, srednjoškolaca, koji su održali aktivnost Kluba i dali svoj pečat tom ratnom periodu. Oni nisu imali mogućnost da u amaterizmu uživaju kao njihovi prethodnici, ali su svojim radom radio-amaterizmu dali sasvim jednu drugu dimenziju. Ti mladi operatori postaju humanisti, a Klub prerasta u mjesto odakle je jedino moguće ostvariti kontakt sa ratom zahvaćenim područjima i jedina nada mnogim porodicama da saznaju ili čuju svoje najbliže. U periodu od 1991. do 1995. godine iz Kluba je ostvareno preko 30000 humanitarnih radio-veza.

I na kraju da pomenemo članove koji su najzaslužniji za postojanje i uspjehe Kluba, jer bez njih svega ovoga ne bi bilo. O samim osnivačima malo znamo osim da su to bili nekadašnji oficiri sa službovanjem u Trebinju. Sredinom 60-tih godina prošloga vijeka aktivnost Kluba su nosili Blažo Kovačević (SK), Hajro Mujčinagić (SK), Dragutin Ferk (SK) i Tomo Anđelić (SK). U periodu od 1970. do 1977. godine aktivnost Kluba su nosili Danilo Kočišević ex YU4VKD / YU4DK (SK), Saša Perišić (SK), a od 1979. godine do danas to su Zoran Aleksić E73S (ex.YU4DP), Danilo Bošnjak, Nebojša Ratković E73RN (ex.YT4RN), Ranko Crnogorac, Emir Mujačić TA1ZI (ex. YU4TB), Zdravko Todorović E73XL (ex.YU4XL), Slobodan Prtilo E73DR (ex.YT4DR), Andrej i Danijela Ćurčić, Hasib Nuković, Žarko Kovač E73DU , Darko Važanski 9A3QT (ex. YU2QT) Jelena Šakotić, Vesna Rutešić E73YY, Danica Kurtović, Dragomir Miljanović E73DJ (ex.YZ4OMP), Miloš Milošević E78TB (ex.YU4TB), Srđan Vučinić E78CB (ex.YU4CB), Petar Milićević VE6FTY i još mnogo njih koji su doprinjeli aktivnostima ovoga Kluba....

 

yu4dpr wayur