foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

majskiukt09 m1I ove , kao i 2008. godine, u redovne aktivnosti kluba je uvršteno učešće u majskom subregionalnom UKT kontestu. Za razliku od svih prethodnih godina i dosadašnjih aktivnosti Kluba na UKT, gdje se sva aktivnost odvijala isključivo na 2m opsegu, ovaj put smo odlučili da se oprobamo i na višim frekvencijama, na 70 cm opsegu. Donacijom stanice IC-7000, koju je Klubu početkom godine dobio od strane Saveza, stvoreni su osnovni preduslovi za istovremenu aktivnosti na više UKT opsega, ali je rad na 70 cm nedostajala jedna karika, antenski sistem.

Petnaestak dana pred takmičenje "pala" je odluka da se krene u gradnju dvije Yagi antene za 70 cm, ponajviše zahvalljućući upornosti Žare E73DU da se i na tom opsegu aktiviramo. Po tom pitanju smo odmah zatražili pomoć od Lj. Pope YU7EF i za par dana dizajn je bio pred nama, 2 x 15 el. za ovaj put, sa namjerom da to uskoro bude sistem od 4 x 15 el. , čim skupimo materijal. Od Mikija YU1YM smo odmah naručili PVC nosače za elemente i za nekoliko dana sav materijal je bio na stolu. Za izradu elemenata su se pobrinuli Žara E73DU i Mladen E73RO, a ja završavam ostatak posla oko samih antena. Za mehaničko rješenje smo odabrali već provjereni sistem koji koristimo na Yagi antenama za 2 m. Ove jagice su ujedno bile i mali eksperiment, jer smo na prijedlog Pope zračeći element pravili od koaksijalnog kabla CFL 1/2", što je značajno pojednostavilo izradu antene, a pokazalo se kao dobro rješenje. U hodu riješavamo i spliter za dvije antene i konačno 5 dana pred takmičenje antene su isprobane i pokazale su se korektnim na SWR, a ostalo smo tek trebali da testiramo u predstojećem radu.
majskiukt09 m2Nakon ovoga vraćamo se radovima na poboljšanju 2m antenskog sistema. 2m LNA sa BFG135a, prema dizajnu YU1AW , je bio spreman već početkom aprila i bilo je potreno napraviti i ostatak prateće elektronike da bi se LNA mogao staviti u funkciju. Bacam se na posao oko izbora i izrade sekvencera i konačno, veče pred odlazak na takmičenje, 4. stepeni sekvencer je bio spreman, ali ne i testiran u radu. Ostalo nam je samo da se nadamo da će nova tehnika funkcionisati onako kako je bilo zamišljeno u glavi.
Na našu žalost QRO prjekat sa GS31B koji je takođe bio priveden kraju nije bio spreman za ovaj put, jer smo kasnili sa sklapanjem VN ispravljača, pa smo morali ponovo da računamo na samo 130W snage iz već pouzdanog tranzistorskog QRO MIRAGE 3016.

Žara E73DU je imao zadatak da obezbijedi "online" klaster na bar jednom laptopu i to je on bez velikih problema riješio povezivanje GSM i PC preko IR porta, tako da smo mogli da računamo i na klaster i na ON4KST čat, koji su se kasnije pokazali veoma korisnim u radu.


Sedam dana pred takmičenje ozbiljno počinje da nas zabrinjava loša vremenska prognoza, a kako se primicao vikend, neizvjesnost je bila sve veća, jer je bilo previše oblačnosti i kiše iz dana u dan. Čak , do petka uveče nismo bil sigurni da li ćemo uopšte i izaći na lokaciju, jer je cijeli dan padala kiša. Prognoze preko Interneta su najavljivale malo stabilnije vrijeme za vikend pa smo se nadali da neće omanuti u tim procjenama i konačno u subotu ujutro osvanulo je vedro nebo iznad Trebinja i Leotara. I tako bi sve do našeg primicanja samom vrhu Leotara, gdje zajedno sa nama ponovo stigoše tamni, niski oblaci , koji nisu obećavali ništa lijepo.

Odmah po dolasku na lokaciju smo se dali na posao postavljanja antena, ali već nakon pola časa i trećine završenog posla oko antenskih sistema kiša je prekinula naše aktivnosti, a nedugo iz toga i jak grad. Na sreću imali smo još dovoljno vremena da montiramo antnske sisteme, jer smo očekivali da će ovo nevrijeme brzo proći i tako i bi. Iako sa malo kašnjenja sva tehnika je bila u funkciji 10 minuta pred početak takmičarskih aktivnosti.

Odma provjeravamo kako se ponaša novi LNA i sekvencer u stvarnom radu i prvi testovi su se pokazali odličnim. Krećemo sa radom, ali već nakon dvadesetak minuta ponovo se tamni oblaci nadvijaju iznad Leotara, šum na 2m postaje takav da je praktično bilo kakav rad nemoguć i na kratko prekidamo aktivnost dok oblačnost i nevrijeme prođu. I tako smo u nekoliko navrata morali da prekidamo rad u prvih 4-5 časova takmičenja. Loše vrijeme se odrazilo i na mngo slabiju aktivnost Italijansih stanica na koje smo računali najviše u prvom danu takmičenja.

Na 70 cm pokušavamo da odradimo prvu vezu i konačno gromoglasno čujemo 9A7B kojeg odrađujemo bez problema, nakon toga opet samo šum, uskoro još jedna veza, sa 9A1CBM, zatim jedna preko Jadrana.... i to bi malo olakšanje za sve nas, jer trud oko antena se isplatio. Kasnije nastavljamo da pratimo uglavnom KST čat i dogovaramo skedove i tako odrađujemo ukupno osam veza na 70 cm. Posebno nas je iznenadila veza sa stanicom HA1KYY, koja se bolje čula od većine HA stanica na 2m!

Na 2m situacija se naglo pogoršava drugog dana oko 2h po GMT, nakon što je nevrijeme sa sobom donijelo grmljavinu, nakon čega je otkazao LNA. Tada se postavlja problem kako osposobiti sistem da radi bez sekvencera, tj da ga osposobimo da možemo koristiti LNA koji imamo na raspolaganju u samom QRO-u i nakon malo crtanja šema pronalazimo rješenje za taj problem i ostatak takičenja nastavljamo da radimo sa slabijim LNA, ali bolje bi i to nego da radimo uopšte bez LNA.

Iako razočarani zbog problema sa LNA takmičenje završavamo sa ukupno 72 QSO-a, za jedan qso slabije od prethodne godine, ali sa znatno boljim km/QSO, brojem rađenih UL i konačnim skorom.


Kako se nalazimo na dalekom jugu u odnosu na većinu učesnika, cilj nam je bio da ostvarim skor bolji od prošlogodišnjeg i bili smo na dobrom putu, ali problem sa tehnikom nas je omeo u ostvarivanju tog cilja, iako je konačan rezultat bio bolji nego prethodne godine. Ovo nam je bila i lekcija i nauk za budući rad, jer sada znamo na šta moramo obratiti pažnju i šta moramo imati u rezervi!

Ujedno smo probili led na 70 cm gdje ćemo u sledećim takičenjima biti mnogo više i ozbiljnije aktivni!

Na kraju evo malo statistike:

WULmajski09

VHF
QSO's : 72
Valid QSO's : 71
Sum of dist. : 27882 km
QRB/QSO : 393 km/QSO
ODX : OM3KHU/ KN09WC 759 km

Worked DXCC:11
Worked UL: 31

 

 

majskiukt09map

 

majskiuhf09UHF
QSO's : 8
Valid QSO's : 8
Sum of dist. : 2670 km
kQRB/QSO : 334 km/QSO
ODX : HA1KYY/ JN87FI 536 km

Worked DXCC:5
Worked UL: 5

 

 

majskiuhf09

 

U fotogaleriji možete pogledati album sa više detalja o ovim aktivnostima!