foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

Problem na magistralnom repetitoru R2 - Leotar koji se pojavio par dana prije "nagovorio" nas je da u petak skoknemo na lokaciju, otklonimo taj problem i ujedno malo pripremimo kontejner za predstojeće aktivnosti.
majski21010 70cnU subotu oko11h MEZ u Klubu se sastaje ekipa u sastavu Mladen E73RO, Srđan E78CB i ja, Zoran E73S, tovarimo opremu i krećemo put Leotara. Vrijeme je bilo kao izmišljeno za boravak u prirodi. Već oko 13h MEZ smo na lokaciji i odmah se bacamo na posao. Montiramo prvo antenski sistem za 432 MHz, a onda novu, još neisrobanu jagicu EF0606w1 za 50 MHz, koju smo u toku zime namjenski pravili za portabl rad. Prilikom podizanja ove antene smo se "malo" oznojili, jer nam je teleskopski stub Clark malo pravio probleme prilikom podizanja. Ipak sve je bilo spremno 15 min. prije početka takmičenja.
Testiramo antene i osmjeh na licima, jer se jagica za 6m ponaša super, nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje.

Krećemo sa radom, ali prvi utisak loš. Osim šuma i ponekog divljeg signala oba opsega mrtva. Okrećemo antene i pokušavamo da slušamo iz svih pravaca, ali svugdje samo šššššš... Konačno, nakon 43 minuta na 70cm nam se javlja IQ8BI/6, zatim u narednih pola sata još dvije S5 stanice i nakon toga ponovo ššššš.. . Pokušavamo da pratimo klastere, ali vidimo da ni tamo nema nikakve značajnije aktivnosti na bandovima 6 i 0.7m, ostajemo uporni, pozivamo, slušamo i u 16:23 na 6m prva veza, LZ2CM, što nam ulijeva nadu da bi iz LZ moglo biti još stanica. Ali, naše nade i želje se ne ostvariše.

Kako smo u noć ušli u saznanju da do jutra neće biti ništa, odlučujemo se za prekid rada do jutra. Na lokaciji ostaje Srđan E78CB, koji se prebacuje na KT i koristi noć da malo dx-ra sa visine, a E73RO i E73S silazimo u Trebinje.
majski21010 6mU nedelju ujutro oko 10h ekipa je ponovo na okupu i krećemo sa radom, pozivamo, slušamo i radimo nekoliko 6m tropo QSO sa EA , I stanicama, koje nisu radile u kontestu i 9A2PT kojeg logujemo kao drugog za kontest. Na 70 cm pozvamo u pravcu S5, 9A, YU i LZ, ali bez rezultata. Osima IQ8BI/6 , kojeg svo vrijeme čujemo sa 59+20dB nema drugih signala.

U 14h oko Leotara počinju da se gomilaju oblaci i pojačava se vijetar, baš onako kako su prognoze najavljivale. To je bio dovoljan razlog da prekinemo rad i lagano krenemo sa pakovanjem opreme.

Na kraju sumiramo aktivnost i zaključujemo da imamo razloga da budemo i zadovoljni ali i nezadovoljni. Zadovoljni zato što smo ipak ikoliko spremni za aktivnosti na 6 i 0.7m, a nezadovoljni jer je ipak aktivnost na 432 MHz bila mnogo slabija od očekivane, s obizorom na 9A i YU konteste. Takođe, ovo je bila dobra prilika da vidimo šta još tehnički trebamo poraditi na opremi, da bi sve bilo još funkcionalnije i da bi se naši signali dalje i bolje čuli.

U fotogalerij sajta se nalazi album sa nekoliko fotosa vezanih za ove masjke aktivnosti.