foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
MOB +387 66 432 455
e-mail: rkt@radioklub.org

majski2011Prvi vikend maja obilježen je UKT aktivnostima kluba u 2. subregionalnom kontestu IARU R1 ili poznatijem kao " majski ukt test". Za razliku od prethodnih godina ove godine je bilo mnogo toga novog što je trebalo ispitati, počev od nove lokacije, tj. novog PPS-a "Tuli", pa do nove tehnike. U toku zime je pripreman novi antenski sistem od dvije nove jagi antene  13 elemenata (EF0213M), završena je  i gradnja linearnog pojačala za 2m sa GS31B. Takođe, malo pred takmičenje nabavljen je i novi antenski stub "Clark 73".

U subotu oko podneva ekipa u sastavu: Zoran E73S, Mladen E73RO i Điđa E73DJ je stigla na lokaciju i odmah je počela montaža antenskog sistema. Uz malo komplikacija zbog kratkih komandnih kablova  tehnika je bila spremna na vrijeme.


Sam početak takmičenja, gluv band, nije bio obećavajući. Ipak, bili smo svijesni da lokacija "Tuli" nije pogodna za UKT kontest aktivnosti, jer je horizont otvoren samo djelimično prema sjeverozapadu, dok su svi ostali pravci manje više imali bliske brdovite prepreke, ali sve dok se nešto ne isproba i ne potvdi u praksi ostavilo bi nedoumicu za neke buduće UKT aktivnosti sa ove lokacije. Ovako smo saznali da smo ubuduće  ipak "vezani" za Leotar.

Ono što je najvažnije i najbitnije ustanovili smo da linear radi dobro i stabilno, da antene takođe rade kako treba, da imamo problema sa upotrebom elektrokondezatorskog mikrofona zbog upada VF-a, što će trebati otkloniti, kao i još neki manji nedostaci sa tastovanjem sistema.

Sve skupa urađeno je skromnih 33 QSO-a, uglavnom S5,I i 9A stanica, skor od cca 15000 poena.


majski2011 map